bovenwoning Amsterdam

In hartje Amsterdam verbouwden we een kluswoning tot luxe bovenwoning. Uitgangspunt was de realisatie van een ruim, licht en modern appartement met respect voor de prachtige architectuur en kenmerkende elementen uit 1905.

Openheid

Door de constructieve plaatsing van een stalen balk over de gehele lengte van de woning ontstond vrijheid voor een ruimtelijke indeling. De eethoek verbindt de open keuken en lichte woonkamer. De hal grenst met semi-transparante scheidingswanden van sierglas aan de leefruimte. De openheid wordt hiermee behouden zonder privacy te verliezen.

Art deco in de basis

Het originele plafond met art deco ornamenten is geheel gerenoveerd. Ook is de schouw bij de keuken in ere hersteld op basis van de bestaande zwart marmeren schouw aan de voorzijde van de woning. In het lichtplan is rekening gehouden met de vormen en structuur van het prachtige plafond. De gekozen armaturen zijn over het algemeen contrasterend modern.

Tijdens de sloop kwamen in de hal kraaldelen tevoorschijn die vermoedelijk in de jaren ’30 zijn toegevoegd. Deze zijn behouden, gerestaureerd en verder doorgezet. Achter de kraaldelen is een handige verborgen schoenenkast gemaakt. De donkere tint rood en het zwart in de hal versterken de lichte kleuren die gekozen zijn voor de leefruimte.

Voor de eethoek is gekozen voor vintage stoeltjes die opnieuw bekleed zijn. De houten elementen geven wat warmte in het – overall – lichte palet. De transparante gordijnen dragen bij aan een gevoel van geborgenheid in de woning.

Keuken

De keuken heeft frontjes met een licht berkenhouten decor. Het donkere keramieken blad van 20 mm steekt hier mooi bij af. Dit blad heeft een prachtige structuur om levendigheid en diepte aan het geheel te geven. Vrijwel alle kastjes hebben een fraai gevormde zwarte opbouwgreep.

bovenverdieping

Op de verdieping waar geslapen wordt zijn de houten draagbalken in het zicht gebracht. Het hout komt weer terug in de grepen van de maatwerk kasten. Zo maken ze op speelse wijze verbinding met het plafond. Om extra veel opbergruimte te realiseren zijn de dichte wanden aan weerszijden van de verdieping geheel voorzien van deze kasten. Alles wordt hierin opgeslagen; gereedschap, het droogrek, huishoudtrap, de wasmachine, de WTW balansventilatie evenals alle kleding.

Door van de badkamer een open walk-in badkamer te maken, ontstaat er nog meer ruimtelijkheid op de etage. De lichte kleuren dragen hier aan bij. Links en rechts van de scheidingswand met het wastafelmeubel, is toegang tot het slaapgedeelte.

Egaline vloer

De vloer is op basis van een innovatieve techniek gerealiseerd. Rechtstreeks op de egaline is een kleurlaag aangebracht met een slijtvaste coating. De warm gekleurde spikkels zijn handmatig op de lichtgrijze kleurlaag aangebracht, waarna weer twee lagen coating zijn toegevoegd. Het resultaat is een mooie en budgetvriendelijke vloer die ook geschikt is voor projectmatig gebruik.

Duurzaamheid in acht

Overal in de woning is dubbel glas geplaatst ter verduurzaming van de woning. Vrijwel alle wanden zijn voorzien van voorzetwanden en het dak is opnieuw geïsoleerd (warm dak). Ook werkt de woning met een balans-ventilatiesysteem op basis van warmte terugwinning. In de keuze van inbouwapparatuur voor de keuken is alleen gekozen voor energiezuinige machines.